Μαθηματικό Λογισμικό
Μαθηματικό Λογισμικό
Next: Βιβλιοθήκες Μαθηματικού Λογισμικού Up: Αριθμητικές Μέθοδοι Previous: Απώλεια σημαντικών ψηφίων   Contents
Μαθηματικό Λογισμικό
Το παρόν βιβλίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της αριθμητικής ανάλυσης και των επιστημονικών υπολογισμών. Θα συζητήσουμε τις ουσιώδεις απόψεις κάθε θέματος αλλά δε θα έχουμε την πολυτέλεια να αναλύσουμε κάθε ένα με μεγάλη λεπτομέρεια. Για να μπορέσουμε να λύσουμε ενδιαφέροντα υπολογιστικά προβλήματα, συχνά θα βασιζόμαστε στο μαθηματικό λογισμικό που έχει γραφτεί από ειδικούς. Αφήνοντας τις αλγοριθμικές λεπτομέρειες αυτών των λογισμικών θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην κατάλληλη διατύπωση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Θα θεωρήσουμε μόνο τους ποιο θεμελιώδεις αλγόριθμους για κάθε τύπο προβλήματος, παρακινούμενοι κυρίως από την εμπειρία που θα αποκτηθεί από την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και της «σοφής» χρήσης της. Ο βασικός μας αντικειμενικός σκοπός είναι να γίνουμε «έξυπνοι» χρήστες, παρά δημιουργοί, του μαθηματικού λογισμικού. Πριν αναφέρουμε κάποιες συγκεκριμένες πηγές καλού μαθηματικού λογισμικού, ας ανακεφαλαιώσουμε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που ένα τέτοιο λογισμικό θα έπρεπε να έχει, χωρίς κάποια ειδική σειρά σπουδαιότητας:- Αξιοπιστία: δουλεύει πάντα σωστά σε εύκολα προβλήματα.
- Δυναμικότητα: συνήθως δουλεύει για δύσκολα προβλήματα, αλλά όταν αποτυγχάνει μας πληροφορεί γι' αυτό.
- Ακρίβεια: παράγει αποτελέσματα τόσης ακρίβειας όσης μας εγγυάται το πρόβλημα και τα δεδομένα του, κατά προτίμηση με μία εκτίμηση της επιτυγχανόμενης ακρίβειας.
- Αποτελεσματικότητα: απαιτεί χρόνο εκτέλεσης και χώρο αποθήκευσης που είναι τα ελάχιστα δυνατά για το πρόβλημα που επιλύεται.
- Συντηρησιμότητα: είναι εύκολο να γίνει κατανοητό και να μετατραπεί.
- Φορητότητα: προσαρμόζεται με μικρές ή και καθόλου αλλαγές σε νέα υπολογιστικά περιβάλλοντα.
- Χρησιμοποιησιμότητα: έχει εύχρηστη και καλά τεκμηριωμένη διασύνδεση ( 232#232) χρήστη.
- Εφαρμοσιμότητα: επιλύει ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων.
Subsections
- Βιβλιοθήκες Μαθηματικού Λογισμικού
- Περιβάλλον Επιστημονικών Υπολογισμών
- Πρακτικές Συμβουλές για το Λογισμικό
Manolis Vavalis 2000-03-24