Μετάβαση στο περιεχόμενο.

Τμήμα Μαθηματικών - Πανεπιστημίου Κρήτης

Τμήματα
Προσωπικά εργαλεία
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Members » mav's Home » δημοσιεύσεις » books » AM » Πηγές Προσέγγισης

Πηγές Προσέγγισης

Document Actions
Πηγές Προσέγγισης
next up previous contents
Next: Σφάλματα Δεδομένων και Σφάλματα Up: Προσεγγίσεις στους Επιστημονικούς Υπολογισμούς Previous: Προσεγγίσεις στους Επιστημονικούς Υπολογισμούς   Contents

Πηγές Προσέγγισης

Υπάρχουν πολλές πηγές προσέγγισης και μη ακρίβειες στην υπολογιστική επιστήμη. Μερικές από αυτές υπάρχουν πριν ακόμη αρχίσουν οι υπολογισμοί:
  • Μοντελοποίηση: Μερικά φυσικά χαρακτηριστικά του προβλήματος ή του συστήματος που μελετάμε είναι δυνατόν να απλοποιηθούν ή να παραλειφθούν (π.χ. τριβή, πυκνότητα).
  • Εμπειρικές μετρήσεις: Τα όργανα του εργαστηρίου έχουν πεπερασμένη ακρίβεια. Η ακρίβειά τους είναι δυνατόν να περιορίζεται περαιτέρω από το μικρό μέγεθος του δείγματος, ή οι ενδείξεις που λαμβάνονται είναι δυνατόν να υπόκεινται σε τυχαίο θόρυβο ή συστηματική μεροληψία. Για παράδειγμα, ακόμη και οι πιο προσεκτικές μετρήσεις σπουδαίων φυσικών σταθερών, όπως η σταθερά της παγκόσμιας έλξης του 14#14 και η σταθερά του 26#26, τυπικά παράγουν τιμές με ακρίβεια το πολύ οκτώ ή εννέα σημαντικών ψηφίων.
  • Προηγούμενοι υπολογισμοί: Τα δεδομένα δεδομένα του προβλήματος είναι δυνατόν να έχουν παραχθεί από ένα προηγούμενο στάδιο του οποίου τα αποτελέσματα ήταν μόνο προσεγγιστικά.
Οι προσεγγίσεις που μόλις αναφέρθηκαν είναι συνήθως πέρα από τον έλεγχό μας, αλλά παρ' όλα αυτά παίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στον προδιορισμό της ακρίβειας που θα έπρεπε να αναμένουμε από έναν υπολογισμό. Θα επικεντρώσουμε πολλή από την προσοχή μας σε προσεγγίσεις τις οποίες μπορούμε να επηρεάσουμε. Αυτές οι συστηματικές προσεγγίσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των υπολογισμών περιλαμβάνουν:
  • Αποκοπή και διακριτοποίηση: Μερικά χαρακτηριστικά ενός μαθηματικού μοντέλου μπορούν να παραλειφθούν ή να απλοποιηθούν (π.χ. αντικατάσταση παραγώγου από διαιρεμένες διαφορές ή χρησιμοποίηση μερικού αθροίσματος στη θέση μιας σειράς).
  • Στρογγύλευση: Η αναπαράσταση των πραγματικών αριθμών και οι αριθμητικές πράξεις μεταξύ τους σε έναν υπολογιστή είναι γενικά μη ακριβείς.
Η ακρίβεια των τελικών αποτελεσμάτων ενός υπολογισμού μπορεί να αντανακλά ένα συνδυασμό κάποιων ή και όλων αυτών των προσεγγίσεων, και οι διαταράξεις που παρουσιάζονται στα αποτελέσματα μπορεί να σμικρύνονται ή να μεγεθύνονται από τη φύση του προβλήματος ή του χρησιμοποιούμενου αλγόριθμου, ή και των δύο. Η μελέτη των επιπτώσεων τέτοιων προσεγγίσεων στην ακρίβεια και την ευστάθεια των αριθμητικών αλγόριθμων ονομάζεται παραδοσιακά ανάλυση σφαλμάτων.

27#27

Παράδειγμα 1.1   Προσεγγίσεις Το εμβαδόν της επιφάνειας της Γης μπορεί να υπολογιστεί με τη χρησιμοποίηση του τύπου

28#28

του εμβαδού της επιφάνειας μιας σφαίρας ακτίνας 29#29. Η χρήση του τύπου αυτού για τον υπολογισμό εμπεριέχει έναν αριθμό προσεγγίσεων:
  • Η Γη μοντελοποιείται ως σφαίρα, κάτι που αποτελεί μια ιδανική προσέγγιση του πραγματικού της σχήματος.
  • Η τιμή για την ακτίνα της Γης 30#30, βασίζεται σε ένα συνδυασμό εμπειρικών μετρήσεων και προηγούμενων υπολογισμών.
  • Η τιμή για τον 31#31 δίνεται από μία ακολουθία άπειρων το πλήθος δεκαδικών ψηφίων, η οποία πρέπει να αποκοπεί σε κάποιο σημείο.
  • Οι αριθμητικές τιμές των δεδομένων, όπως επίσης και τα αποτελέσματα των αριθμητικών πράξεων που εκτελούνται σ' αυτά, στρογγυλεύονται σε έναν υπολογιστή.
Η ακρίβεια του υπολογισμένου αποτελέσματος εξαρτάται από όλες αυτές τις προσεγγίσεις.


27#27



Manolis Vavalis 2000-03-24
Συντάκτης mav
Τελευταία τροποποίηση 2005-01-17 01:32
 

Κατασκευή απο το Plone

Ο ιστοχώρος συμμορφώνεται με με τις ακόλουθες προδιαγραφές: