Μετάβαση στο περιεχόμενο.

Τμήμα Μαθηματικών - Πανεπιστημίου Κρήτης

Τμήματα
Προσωπικά εργαλεία
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Δραστηριότητες » Διαλέξεις "Σ. Πηχωρίδη" » Στυλιανός Πηχωρίδης (1940-1992)

Στυλιανός Πηχωρίδης (1940-1992)

Document Actions


Ο Στυλιανός Κ. Πηχωρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Το 1963 πήρε το δίπλωμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1963-1965) ασχολήθηκε κυρίως με τα μαθηματικά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. άρχισε το 1968 τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 1969 πήρε το Masters of Science και εν συνεχεία εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του A. Zygmund. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) το 1971. Από το 1972 έως το 1983 εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Παράλληλα, από το 1974 έως το 1976 εργάσθηκε ως ερευνητής του CNRS στο Παρίσι, ενώ κατά την περίοδο 1979-81 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια PARIS SUD (ORSAY) και UCLA (University of California, Los Angeles). Εν τω μεταξύ είχε ήδη γίνει παγκοσμίως γνωστό το ερευνητικό του έργο, για το οποίο και τιμήθηκε, το 1980, με το διεθνές βραβείο «PRIX SALEM». Το έργο αυτό αναφέρεται σε θέματα Κλασικής Αρμονικής Αναλύσεως.

Το έτος 1983 εξελέγη καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του, με ενεργό συμμετοχή στην οργάνωσή του και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κατά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση του πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα των ετών εκείνων, προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος. Το 1991 εξελέγη καθηγητής του τότε νεοσύστατου Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο όμως παρέμεινε για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Ωστόσο, η συμβολή του και στην οργάνωση του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε ουσιαστική. Κατόπιν επέστρεψε και πάλι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κατά την χρονική περίοδο 1983-1992 διετέλεσε επισκέπτης-καθηγητής αξιόλογων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, όπως αυτών του Σικάγο, CALTECH, CAMBRIDGE, BROWN, καθώς και των ερευνητικών ινστιτούτων MITTAG-LEFFLER και COURANT.

Απεβίωσε την 18η Ιουνίου του έτους 1992 στη Μαδρίτη, κατά την διάρκεια διεθνούς Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε. Η αιτία του θανάτου του ήταν «προσβολή στον χώρο του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου», την οποία υπέστη κατά την διάρκεια εκδρομής των συνέδρων σε βουνό στα περίχωρα της Μαδρίτης. Προς τιμήν του το Ι.Τ.Ε. ('Ιδρυμα Τεχνολογίας και 'Ερευνας) του Ηρακλείου Κρήτης διαθέτει κάθε χρόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη θέση «Σ. Πηχωρίδη», η οποία προσφέρεται από το Τμήμα Μαθηματικών σε διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, προκειμένου να δώσουν σειρά διαλέξεων ως επισκέπτες καθηγητές. Επίσης, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε. διαθέτει κάθε χρόνο, εις μνήμην του, την «Υποτροφία Πηχωρίδη» σε ένα μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια και το Τμήμα Μαθηματικών απονέμει το «Βραβείο Πηχωρίδη», προερχόμενο από διάφορες δωρεές φίλων και συναδέλφων, σε έναν προπτυχιακό φοιτητή ή μία προπτυχιακή φοιτήτρια. Επιπροσθέτως, μετά τη συγκινητική προσφορά του Στέφανου Τραχανά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης απονέμει τα τελευταία χρόνια το «Βραβείο Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην "Στυλιανού Πηχωρίδη"». Τέλος, το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο Στυλιανού Πηχωρίδη» στον φοιτητή ή στη φοιτήτρια με τον μέγιστο σταθμικό μέσον όρο (Σ.Μ.Ο.) στο πτυχίο Μαθηματικών.

 

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ Σ. Κ. ΠΗΧΩΡΙΔΗ ΣΤΟ MATHSCINET


Συντάκτης manager
Τελευταία τροποποίηση 2005-09-04 20:44
 
 

Κατασκευή απο το Plone

Ο ιστοχώρος συμμορφώνεται με με τις ακόλουθες προδιαγραφές: